Content is king, leve de tekstschrijver. Of toch niet?

 

De gouden regel voor zoekmachineoptimalisatie is: content is koning, relevantie is lakei. Dat houdt zoveel in als: er is content nodig om gevonden te worden, maar je wordt niet gevonden zonder relevante links naar je website. Er zijn nogal wat soorten content die je op een website kunt plaatsen: tekst, afbeeldingen, video's, geluidsfragmenten, commentaar van bezoekers, enzovoort. Al deze zaken optimaliseren helpt om beter gevonden te worden in de zoekmachines. Deze zaken vormen de basis voor het verkrijgen van nieuwe bezoekers.

Basisregel content

Veel onderwerpen over content marketing hebben we al besproken in onze blog artikelen, maar voor elke website gelden in feite een aantal basisregels ten aanzien van de content. Om te beginnen: schrijf voor elke pagina ongeveer drie alinea's tekst. Zo houd je de verhouding tussen tekst code in het voordeel van de tekst. Dat is handig voor Google om te bepalen waar een website over gaat. Kortere artikelen zijn niet handig.

Schrijf content voor je doelgroep

Misschien niet nodig om expliciet te vermelden, maar onthoud dat je voor een doelgroep schrijft die wellicht niet bekend is met jargon. Vaak genoeg staan er berichten op websites waarvan het woordgebruik zo ingewikkeld is dat de bezoeker er onnodig lang over doen om de essentie van het verhaal te begrijpen. Kun je echt niet om een moeilijk woord heen, zorg dan voor een verklarende woordenlijst (en een link daarheen) of los het op met een title attribuut in een <span> en wat CSS.

 

Something went wrong with the twitter. Please check your credentials and twitter username in the twitter settings.

Geef structuur aan je content

Een tekst leest het beste als deze is verdeeld in hapklare stukken. Gebruik daarom koppen en tussenkoppen en maak niet te lange alinea's. Maak woorden die speciaal zijn, zoals woorden uit het Engels, cursief (met de tag <em>, niet met <i>) en maak erg belangrijke woorden vet ( met de tag <strong>, niet met <b>). Overdrijf niet, want het moet wel leesbaar blijven. Gebruik voor de titel van de pagina een H1-element, dat overigens per pagina maar één keer mag voorkomen. Maak ook gebruik van de zoekwoorden voor die pagina in de kop.

Houd ook rekening met verschillende personen in de doelgroep. De ene bezoeker wil graag alleen de eerste alinea lezen en daarna door naar andere informatie, de andere wil graag details en weer een andere bezoeker slaat alles over en gaat direct naar de laatste alinea om te kijken waar het product gekocht kan worden en wat het kost. Daarom is het goed om in de eerste alinea de standaardvragen: wie, wat,waar, waarom en hoe te beantwoorden. In de laatste alinea kun je een korte samenvatting geven.

Voeg extra's toe aan de content

Vergeet niet om in je tekst hyperlinks naar andere pagina's te plaatsen, of links naar andere interessante websites. Dit is een leuke service voor de bezoekers. Daarnaast kun je om de hoeveelheid tekst te onderbreken af en toe een afbeelding opnemen, mits deze daadwerkelijk iets toevoegt. Vergeet niet dan een goede alt-tekst mee te geven aan deze afbeelding, evenals een goede title-tekst. De alt-tekst is een alternatieve tekst als de afbeelding niet verschijnt, de titel verschijnt als de muis boven de afbeelding zweeft.

Als je een video plaatst, let dan even op. Met de opkomst van social media en Google Universal Search wordt het steeds lucratiever om videocontent op je website te plaatsen. Al helemaal sinds YouTube en Facebook een grote impuls aan de vindbaarheid van video's geven.

“Traditional marketing talks at people. Content marketing talks with them.”

The following two tabs change content below.
BeginOnline Internet Marketing, BeginOnline Internet Marketing is een ROI Driven Internet Marketing bureau dat is opgericht in 2009. Onze in-house ontwikkelde zoekmachineoptimalisatie technieken is de ideale voedingsbodem voor het opzetten en uitvoeren van effectieve online marketing campagnes. Dat realiseren wij al voor meer dan 300 klanten.