Wat wil je: inside out of outside in?

Klanten helpen, daarvoor zit je waarschijnlijk in het vak. En die klant wil graag goed geholpen en gehoord worden. Moet je dan zomaar meevaren met alle klanten? Luisteren naar alle redenen om wel of juist niet voor jouw product of dienst te kiezen en daar feilloos op inspelen, elke keer weer? Of vertrouw je blindelings op je interne merkwaarden en -strategie en laat je de koers van de markt volledig buiten beschouwing?

Spagaat

Dit is - enigszins gechargeerd - het verschil tussen een outside in en een inside out benadering. Al jaren zijn het hot topics in marketing en branding en nog steeds is er discussie over wat nu het beste is. Enerzijds gevoed door een steeds verdere wens (en groeiende mogelijkheden) om aan alle verlangens van je klanten te voldoen. Anderzijds door de aanhoudende vraag naar authenticiteit in merken en merkuitingen. Het huidige klimaat vraagt in feite dus om een spagaat. Daarom is de oplossing wat mij betreft voor de hand liggend: zorg dat je een combinatie van beide toepast. Een goede balans is daarin essentieel en je merkwaarden zijn het kompas. Wanneer je vanuit je organisatie (inside) consequent en consistent reageert op de markt (outside), zorgt dat voor herkenbaarheid naar buiten toe. Ook als die markt vraagt om flinke veranderingen.

Archetype

Je kunt die consistentie waarborgen door je merkwaarden en archetype helder vast te leggen binnen je organisatie. Dat is voor iedereen - dus zeker niet alleen voor de marketingafdeling - het handvat om zich aan vast te houden bij alle facetten van hun werk. Zorg ervoor dat de receptionist jouw merkwaarden uitstraalt, maar de medewerkers van de financiële afdeling net zo goed. Als merkdenker en marketeer word ik vaak gevraagd om outside in met onze klanten mee te denken. Zij vinden dat ze zelf te veel inside out denken en willen de klant raken met hun product, dienst of boodschap. Dus moet je je verplaatsen of vooral jezelf blijven? Ik kan alleen maar zeggen: verplaats je in de behoeften en wensen van je klant zonder je eigen waarden uit het oog te verliezen. Op deze manier kun je ook zelf outside in denken.

The following two tabs change content below.
BeginOnline Internet Marketing, BeginOnline Internet Marketing is een ROI Driven Internet Marketing bureau dat is opgericht in 2009. Onze in-house ontwikkelde zoekmachineoptimalisatie technieken is de ideale voedingsbodem voor het opzetten en uitvoeren van effectieve online marketing campagnes. Dat realiseren wij al voor meer dan 300 klanten.