Eigenlijk is Transmedia niets nieuws
Het belangrijkste doel bij een Transmediale campagne is het meenemen van je gebruiker en er voor te zorgen dat deze mee participeert en zelf creëert. Dit gebeurd sowieso als het verhaal origineel en authentiek genoeg is. In het begin is het handig de participatiegraad laag te houden maar de beleving kun je later ook stimuleren met beloningen bijvoorbeeld de zogenaamde spoofs -een nabootsing in deze wereld doorvertaald uit de geschetste fantasiewereld waar het verhaal zich in afspeelt- om zo de consument nog dieper in de “Rabbithole” te trekken.
Verhalen vertellen hoort bij de cultuur van de mens en dit wordt ook al eeuwig gedaan, in woord en geschrift, mond tot mond en liedjes. Iedereen is bekend met Transmedia maar zich hier waarschijnlijk niet zo bewust van. Mooie voorbeelden zijn Walt Disney en natuurlijk Godsdienst. Allebei hebben ze één grote verhaallijn gecommuniceerd in kleinere verhalen door meerdere mediumtypen (meerdere deurtjes).
Over Walt Disney kan ik zeggen dat het een briljant concept is, waar de consument zo is doorgeslagen zich als fans aan het merk te onderwerpen. Het beleven van magie is de centrale verhaallijn, inmiddels is het Disney platform, de DVD’s met sprookjes zijn mediumtypen met diverse kleinere verhaallijnen, het levensechte Walt Disney park is een Spoof en de kinderverkleedpartijen en gadgets zorgen voor de user generated content. Wie wil nou niet als kind in de Rabbithole van dit concept worden meegezogen?
Wat levert een Transmediale campagne op?
Het uiteindelijke gewenste effect van een Transmediale campagne is dat merk en consument interacteren, engagen . Zo ontstaat merkloyaliteit, betrokkenheid en binding, met kans op een viral en free publicity. Het verhoogd de beleving en culturele brand equity. Transmedia zorgt voor rumour around your brand, creëert merksensatie, magie en echte die hard fans!
Over de tools en beste strategie is helaas nog niet heel veel bekend. Een Transmediaal concept vraagt om creatieve inspanning, conceptuele masterminds, planning, tijd en voor grote campagnes budget. Daarbij is de participatie niet gegarandeerd. Nu is het volgens een artikel op Frankwatching zo dat 90% van de consumenten nog observeert, 9 % deelt en 1 % daadwerkelijk participeert en creëert.
Nu wordt Transmedia vooral ingezet voor producten en diensten die al entertainment of likeable gerelateerd zijn. Ik geloof er persoonlijk in dat Transmedia ook toepasbaar is op minder likeable producten en andere branches omdat de storytelling centraal staat. Het product of de branche is maar een element. Het verhaal is de consistente factor, de manier van vertellen een variabel. Transmedia is geen science maar een mindset.