7 Tips om van je blog een krachtig marketing wapen te maken

Aan het begin van het jaar heeft iedereen goede voornemens en hoor je veel personen/bedrijven zeggen dat ze dit jaar hun blog serieus gaan nemen en er echt iets van gaan maken. Ze hebben immers overal opgevangen (of beginnen eindelijk het nut ervan in te zien..) dat social media in het algemeen, en heel vreemd maar dan denkt men meestal eerst aan een blog, het ultieme marketing wapen gaat worden.

Dat kunnen we natuurlijk alleen maar aanmoedigen en laten we dus 7 tips geven om je marketing strategie en je kansen op slagen de hoogte in jagen.

Stel een doel voorop

Met de instelling “we doen het omdat iedereen het doet” zal je het gegarandeerd niet lang volhouden dus je komt maar beter met een andere motivatie op de proppen. Er zijn genoeg redenen te bedenken om te beginnen met bloggen :

  • Meer voeling & Interactie met mijn markt zodat ik beter weet welke behoeftes er zijn en hoe ik daar kan op inspelen met mijn biz.
  • Aanleggen van een ‘volgers’ bestand. Dat kan via rss, mail, twitter, nieuwsbrief, etc zijn
  • Me opstellen als ‘iemand die er iets van afweet’ om vroeg of laat als expert te worden aanzien in mijn markt. Meer vertrouwen maakt het makkelijker om mensen te overtuigen iets te kopen bij me
  • X Aantal nieuwe bezoekers per dag aantrekken. Meer bezoekers vergroot de kans om groter bestand van volgers aan te leggen

 

Weet wat je gaat verkondigen

Vertellen wat je gisteren op je boterham had liggen of dat je binnenkort een nieuw product op de markt brengt is niet echt een goed begin. Dat je het niet kan verwerken later is ook geen waar maar het beste is om eerst even andere bloggers te lokaliseren in je markt en die een tijdje te volgen. Het gebruik van enkele simpele tools zoals een feedreader en Google alerts kunnen je alvast een stap verder helpen.

In veel gevallen is het soms ook goed om één/meerdere van de vele content farms een beetje te volgen om bijvoorbeeld met nieuwe topics voor de dag te komen want vroeg of laat komt het ‘writer’s block’ aankloppen en loop je even droog. Omdat het goed mogelijk is dat de content boerderij die je wilt volgen geen rss feed heeft kan je andere tools aanspreken die je op de hoogte gaan brengen van nieuwe content. Zelf gebruik ik Trackengine omdat je daar met folders kan werken maar er zijn ook gratis tools (Changedetection bijv.) die je via mail op de hoogte brengen bij veranderingen.

Probeer in ieder geval wel je eigen ‘stem’ te geven aan je blog en niet de zoveelste grijze, onpersoonlijke muis in de hoop te worden..

 

Wees de helpende hand

Een goede blog speelt in op de noden van de mensen in die markt. Niet dat je van elke blogpost een “how to” of “10 tips over..” moet maken maar door de algemene zaken te gaan schrijven is de kans heel klein dat je blog gaat blijven ‘plakken’ bij je publiek. Net daarom dat het belangrijk is dat je precies gaat volgen waar je markt mee bezig is. Leuke sites om in de gaten te houden als je in de Eng talige markt actief bent (maar je kan het gerust ook gebruiken voor je NL site) zijn bijvoorbeeld Yahoo answers of een askville. Je vindt er allerhande vragen waarvan de antwoorden meestal beneden alle peil zijn. Iets waar jij als expert natuurlijk maar al te graag op inspeelt.

Het slechtste wat je kan doen is je kennis voor jezelf houden. Velen doen het vooral uit schrik om hun kennis zomaar weg te geven en eerlijk … er zullen inderdaad wel tips&advies tussen zitten waar je concurrenten een “aha moment” van krijgen en waarmee je de kat uit de zak laat maar vergeet niet dat veel mensen lezen&vergeten of gewoon geen tijd hebben om al die zaken uit te voeren. Meestal ben je ook heel weinig met slechts 1 techniek, het is de aaneenschakeling van verschillende zaken & technieken die tellen.

Net door het vrijgeven van al die waardevolle info zal je respect krijgen in de community en deuren open doen die anders altijd op slot zouden zitten.

 

Wees niet bang om te verkopen

Iets waar ik zelf lang heb mee geworsteld. Bang zijn om met de regelmaat van de klok je eigen winkel te promoten. Meestal uit schrik voor reacties van je publiek. Maar is je blog voldoende toegevoegde waarde heeft dan kan dat best (mijn persoonlijke mening), zolang je maar transparant genoeg blijft en mensen duidelijk weten dat je aan het ‘verkopen’ bent.Het is wel aangeraden om casino online het aantal helpende & informatieve posts een stuk hoger te houden dan je sales posts. Anders zal je algauw worden aanzien als de zoveelste etter die het vertrouwen van de mensen probeert te winnen om ze uiteindelijk iets aan te smeren.

Link naar andere sites

Ook hiermee hebben velen problemen. “Waarom zou ik mijn verkeer naar een andere site sturen?”… Sorry to bust your bubble maar het web hangt nu eenmaal aan elkaar door middel van links en mede door die links krijg jij nu misschien 10-20-30% van je dagelijkse bezoekers via daar binnen. Trouwens naar andere sites linken maakt je je site ook kenbaar bij bloggende collega’s die op hun beurt wel eens naar jouw site zullen linken en het hoogstwaarschijnlijk zullen verder vertellen aan hun vrienden.

Tenminste als datgene wat je vertelt op je blog genoeg meerwaarde heeft en of blijkt heeft van kennis van zaken.

Bepaal je Ritme

Deze week 4 keer posten, volgende week 2 keer en daarna 1 keer om de 3 weken is niet echt ideaal om een enthousiast publiek op te bouwen. Iedereen heeft een bepaalde vorm van vastheid nodig in zijn leven, een patroon dus en dat is hier niet anders. Hoeveel je gaat posten moet je zelf bepalen maar hou je daar dan ook aan. Ervaring heeft natuurlijk al getoond dat 3-5 keer per week posten een stuk rendabeler is dan 1 keer. Mensen komen eerder en meer terug omdat ze weten dat er zowat elke dag iets nieuws valt te lezen.

Je maakt ook een pak meer pagina’s aan waarbij je meer keywords kan gebruiken en meer kans maakt om gevonden te worden in de zoekmachines.

Kom uit je kot

Het is een illusie om te denken dat het schrijven van fantastische lappen tekst wel voor de nodige bezoekers zullen zorgen. Feit is dat als niemand je kent, er ook niemand je teksten geweldig kan vinden (en verder vertellen). Naast het linken naar andere sites (om je kenbaar te maken) zal je natuurlijk een zware inspanning moeten doen om bij andere collega bloggers / forums / twitter en andere plaatsen waar mensen samen komen, binnen te springen en je viste kaartje achter te laten.

Ook hier het motto “1 keer is geen keer…” en regelmatig je kop tonen op die plaatsen zal een must zijn. Door het leren werken met je feedreader (zie puntje 2) kan je behoorlijk effectief te werk gaan en er geen uren aan verspelen. Want je hebt natuurlijk ook nog een zaak draaiende te houden.

Bloggen mag op het eerste zicht veel werk lijken, na een tijdje is het echt fun en zal je zien dat het meer is dan je tijd verprutsen aan iets wat geen op het eerste zicht totaal geen ROI heeft…

The following two tabs change content below.
BeginOnline Internet Marketing, BeginOnline Internet Marketing is een ROI Driven Internet Marketing bureau dat is opgericht in 2009. Onze in-house ontwikkelde zoekmachineoptimalisatie technieken is de ideale voedingsbodem voor het opzetten en uitvoeren van effectieve online marketing campagnes. Dat realiseren wij al voor meer dan 300 klanten.