Ziet Google jou als mobielvriendelijk?

 

Google is de koning als het om zoeken draait, of je het nu leuk vindt of niet.

Meer dan 70% van de zoekopdrachten wereldwijd wordt uitgevoerd via de zoekmachine van Google. Kijken we naar mobiel en tablets, dan is dat meer dan 90%. Om dit even in perspectief te plaatsen: Google voert meer dan 35 miljard zoekopdrachten per dag uit. Dat is geen kattenpis en als de zoekgigant dan het algoritme aanpast, houdt de wereld haar adem in. We weten allemaal dat Google het algoritme heeft aangepast. Het hele internet stond vol verhalen over de op handen zijn de Mobilegeddon & The Google Mobile Friendly Update. Nu de stofwolken zijn opgetrokken, lijkt de schade mee te vallen. De meeste sites die door mensen onderhouden worden, zijn al mobielvriendelijk. Toch zijn er nog genoeg sites die niet geschikt zijn gemaakt voor mobiele apparaten. Miljoenen, waarschijnlijk. Tegenwoordig moet elke nieuwe site gebouwd worden voor alle apparaten, zoveel is zeker. Toch moet je eigenaren van een goedlopende bestaande site nog maar zien te overtuigen…

We denken dat het merendeel van onze lezers mobielvriendelijk is, maar de introductie van een nieuw mobiel algoritme is zeker een reden om je eigen werk nog eens onder de loep te nemen. Het uitgangspunt van het nieuwe algoritme is dat mobielvriendelijke sites beter ranken dan sites die dat niet zijn. De eerste, zeer simpele stap is gebruikmaken van de Mobile-Friendly Test van Google zelf: google.com. De test analyseert de url en bepaalt of de site mobielvriendelijk is of niet. Het is een hele simpele tool, maar volstaat als startpunt prima. Let op dat deze tool alleen de opgegeven url controleert en niet de hele site. Nu we de eerste stap gezet hebben, kunnen we een tandje bij schakelen. Google beschikt over een heel aantal tools om de prestaties van sites te controleren. De laadtijd mag op de desktop dan wel prima zijn, op mobiel is het een heel ander verhaal – steeds meer mensen hebben 4G, maar het merendeel nog niet. Je kunt de laadtijd controleren met PageSpeed Insight: developers.google. com/speed/pagespeed/insights. Bij de resultaten krijg je ook verbetersuggesties voor zowel mobiel als desktop. Heeft je site nog Flash(-advertenties) aan boord? Dumpen dan, want mobiele ondersteuning is miniem. Maak van alle Flash-content HTML5, dat schijnt de toekomst te zijn.

 

Wat je ook moet doen, is je afbeeldingen optimaliseren. Grote afbeeldingen zien er goed uit op een desktop, maar als ze ingesteld staan op een breedte van 100% zijn het bandbreedte-slurpers. Probeer Foundation 5 Interchange . Als je een cms als WordPress, Joomla, Drupal of Blogger gebruikt, kun je bij Google terecht voor specifieke gidsen. Voor WordPress ga je naar developers. google.com/webmasters/mobile-sites/websitesoftware/wordpress, Joomla developers.google.com/webmasters/mobile-sites/website-software/joomla, Drupal developers. google.com/webmasters/mobile-sites/website-software/drupal en Blogger developers.google.com/webmasters/mobile-sites/website-software/ blogger. Tot slot check je ook de Mobile Guide van Google, daarin vind je nog meer tips: developers.google.com/webmasters/ mobile-sites/websitesoftware. Probeer deze suggesties en het zal niet lang duren voor je site aan een opmars begint.

The following two tabs change content below.
BeginOnline Internet Marketing, BeginOnline Internet Marketing is een ROI Driven Internet Marketing bureau dat is opgericht in 2009. Onze in-house ontwikkelde zoekmachineoptimalisatie technieken is de ideale voedingsbodem voor het opzetten en uitvoeren van effectieve online marketing campagnes. Dat realiseren wij al voor meer dan 300 klanten.