Professioneel WordPress plugins gebruiken

Plug-ins maken WordPress tot het veelzijdige en toegankelijke cms dat het nu is. Naast de grote hoeveelheid functionaliteit die we via plug-ins kunnen benutten, kunnen we met onverantwoordelijk gebruik ervan ook een trage en onveilige site creëren. Als internet marketing bureau krijgen wel regelmatig cases te zien waarbij dit laatste aan de hand is. In dit artikel proberen we je tips te geven om op een verantwoordelijke manier met plug-ins om te gaan.

Hoe kies ik een WordPress plug-in?

De eerste vraag die je je moet stellen bij het installeren van een WordPress plug-in is of je die functionaliteit wel écht nodig hebt. Hoe je het ook wendt of keert meer WordPress plug-ins betekent automatisch een langzamere, onveiligere en instabielere site. En zelfs al heb je de functionaliteit nodig, dan kun je overwegen deze zelf in je thema in te bouwen. Een WordPress plug-in heeft vaak meer opties dan je nodig hebt. Als je er eenmaal zeker van bent dat je een WordPress plug-in nodig hebt om te voorzien in bepaalde functionaliteit ga je op onderzoek uit. De belangrijkste (en betrouwbaarste) plaats om plug-ins te vinden, is de repository op wordpress.org. Daarnaast heb je commerciële marktplaatsen, zoals Envato, en staat ook veel code op GitHub. In de WordPressrepository worden alle WordPress plug-ins vooraf getoetst en goedgekeurd. Heb je een plug-in op het oog, dan controleer je als eerste of de functionaliteit precies is wat jij nodig hebt. Hoewel extra functionaliteit leuk klinkt, zorgt het voor ‘bloat’. Bekijk ook of de plug-in compatibel is met jouw versie van WordPress (en als het goed is is dat altijd de laatste). Vervolgens bekijk je wat andere mensen zeggen over de WordPress plug-in. Zowel wordpress.org als marktplaatsen hebben een reviewsectie. Daarnaast kan even googelen zeker geen kwaad. Controleer ook of de plug-in regelmatig wordt geüpdatet door de developer en of supportvragen goed behandeld worden. Ook de aan- of afwezigheid van goede documentatie kan veel verraden over de kwaliteit (denk aan FAQ’s, changelog, installatiehandleiding, et cetera). Als je een developer bent, loont het zich om ook in de code zelf te duiken. Worden coding- en WordPress-standaarden gebruikt, is de inline documentatie helder, worden hooks en filters gebruikt?

 

Hoe hou ik de WordPress plug-ins die ik gebruik veilig?

Zelfs in de meestgebruikte WordPress-plug-ins worden soms veiligheidsrisico’s ontdekt. Vaak laten deze developers hun plug-ins zelfs door externe partijen onderzoeken op veiligheidsrisico’s. Een goede plugin-developer zorgt uiteraard zo snel mogelijk voor een security patch. Het is daarom essentieel je WordPress plug-ins consequent zo snel mogelijk te updaten. Dit kun je zelf doen (voor grote hoeveelheden sites bijvoorbeeld met ManageWP of InfineWP) of laten doen door een Managed WordPress-hoster als Savvii. Wees extra voorzichtig bij plug-ins die niet uit de repository van WordPress komen. Hiervoor zijn vaak extra credentials vereist om deze te kunnen updaten. Helemaal uit den boze zijn plug-ins die gebundeld zijn in een thema, blijf hier van weg. Het verleden leert ons dat deze plug-ins vaak zeer moeilijk zijn te updaten!

Ruim je rommel op

Hoewel inactieve WordPress plug-ins je site niet zullen vertragen, blijven ze een beveiligingsrisico. Het is heel simpel: verwijder inactieve plug-ins altijd. Wij zien ook regelmatig mensen die nog een tweede testinstallatie of temp-mapje met plug-ins of andere scripts in hun webfolder hebben staan. Deze worden vaak vergeten en nooit meer geüpdatet, met alle risico’s van dien.

Kort samengevat Kies je WordPress plug-ins zorgvuldig, zorg dat je altijd de laatste versies draait en ruim ze goed op als je ze niet meer gebruikt. Zo voorkom je een heleboel problemen en kun je genieten van alle voordelen die WordPress plugins bieden.

 

The following two tabs change content below.
BeginOnline Internet Marketing, BeginOnline Internet Marketing is een ROI Driven Internet Marketing bureau dat is opgericht in 2009. Onze in-house ontwikkelde zoekmachineoptimalisatie technieken is de ideale voedingsbodem voor het opzetten en uitvoeren van effectieve online marketing campagnes. Dat realiseren wij al voor meer dan 300 klanten.