Zoekmachine optimalisatie en User Experience gaan hand in hand

Waarom User Experience (UX) belangrijk is voor zoekmachine optimalisatie

Het huwelijk tussen zoekmachine optimalisatie (Search Engine Optimization, afgekort: SEO) en UX (User Experience) begint steeds gelukkiger te worden. Het huwelijk heeft een flinke boost gehad door veranderingen van Google. De zoekmachine is snelle websites steeds meer gaan waarderen. Net zoals dat websites met een veilige verbinding een steeds hogere waardering krijgen. Tevens worden mobielonvriendelijke websites steeds lager gezet in de zoekmachine. Websites die goede content hebben, snel zijn en relevant zijn, worden door Google hoog ingeschaald.

One Page Design

Toch is er een trend die dit huwelijk compleet tegenspreekt. Deze trend is het one page design; de websites die bestaan uit één lange hoofdpagina. Deze websites zijn helemaal niet ‘goed’ voor zoekmachine optimalisatie (Search Engine Optimization) in combinatie met User Experience. De content op deze pagina’s is namelijk vaak niet toereikend genoeg (puur vanwege ruimtegebruik). Tevens is het op een one page website niet mogelijk om zaken zoals interne links en URL-structuur te optimaliseren.

Ook Google Analytics is een ongelukkig slachtoffer van een one page website. Het is lastig om te achterhalen waar bezoekers kijken en op welke plekken ze snel uitgekeken zijn. Hierdoor wordt het ook lastig om een website te optimaliseren.

Wat is User Experience eigenlijk?

User Experience is iets van de afgelopen jaren. De User Experience moet positief zijn; daar spelen enkele factoren een grote rol in:

  1. De navigatiestructuur van de website
  2. De content van de website
  3. Het design van de website

Navigatiestructuur

Een navigatiestructuur moet bestaan uit een logische volgorde van logische woorden. De navigatiestructuur moet geordend, qua hiërarchie goed in orde zijn en een duidelijke structuur hebben. Te vaak hebben URL’s ook nog een onduidelijke benaming; gebruik hierin zo min mogelijk jargon.

Het goed en logisch categoriseren van je pagina’s is hierbij een belangrijk onderdeel. Laat tevens je website testen door een bepaalde doelgroep; daardoor kom je achter de beperkingen van je eigen website.

 

Content optimaliseren voor een betere User Experience

De content moet veel raakvlakken hebben met de informatiebehoefte. De content moet deze behoefte eigenlijk vervullen. Schrijf dus zoveel mogelijk gericht op de bezoekers; de bezoekers hebben behoefte aan bepaalde informatie. Zorg ervoor dat jij die informatie kan verschaffen. Voorkom daarnaast ook doodlopende webpagina’s; bij een doodlopende pagina klikken mensen vaak weg. Het hebben van de juiste interne links is ook belangrijk; hierdoor blijven mensen langer op je website.

User experience (UX) en Interaction design

Het design van een website is bepalend voor het eerste gevoel van een bezoeker. Daarnaast moet het design een bepaalde structuur aan de website meegeven. Een goed design zorgt ervoor dat bezoekers niet verdwalen op een website; overzichtelijk is daarom erg belangrijk. Tevens moet het design snel laden en niet te chaotisch zijn. Bij het ontwerpen van een website moeten daarom de volgende User Experience vragen naar voren komen:

  • Heb ik voldoende ruimte voor de content?
  • Is de website gebruiksvriendelijk en logisch?
  • Hoe maak ik het zo makkelijk mogelijk voor de bezoeker?

User Experience (UX) & A/B testen

Tegenwoordig is het A/B testen nog steeds een heel belangrijk onderdeel. Het A/B testen is als een lange vakantie voor relaties; het is de ultieme relatietest voor zoekmachine optimalisatie en User Experience. Hou je niet bezig met aannames, maar zorg ervoor dat je alles test. Testen, testen en nog eens testen.

The following two tabs change content below.
BeginOnline Internet Marketing, BeginOnline Internet Marketing is een ROI Driven Internet Marketing bureau dat is opgericht in 2009. Onze in-house ontwikkelde zoekmachineoptimalisatie technieken is de ideale voedingsbodem voor het opzetten en uitvoeren van effectieve online marketing campagnes. Dat realiseren wij al voor meer dan 300 klanten.