Is het einde van Internet Explorer echt nabij?

Is het einde van Internet Explorer echt nabij? Heeft de browser van Microsoft zijn laatste adem uitgeblazen? En wat krijgen we ervoor in de plaats?

Zeg Microsoft Internet Explorer en je zult menig webdesigner en-developer wit weg zien trekken. Of rood aanlopen. De ondergang van de browser is een lang en pijnlijk proces gebleken, maar het lijkt erop dat deze in 2015 definitief het loodje legt. De populariteit van Internet Explorer daalt al jaren en pogingen om de webstandaarden beter te ondersteunen zijn op niets uitgelopen. De laatste versies hebben nauwelijks kans gehad. Waren IE8, 9 en 10 goed? weet jij het? Het maakt niet uit. Want steeds minder mensen wilden de browser gebruiken. Firefox en vooral Chrome boden  zware tegenstand en liepen snel uit op IE.

Microsoft werkte hard om de browser in leven te houden, maar het leek erop dat ze nooit goed begrepen hebben wat een moderne browser eigenlijk moest zijn. De mensen wilden Chrome hebben. IE kwam nooit in de buurt van de functionaliteiten, finesse en focus die de browser van Google had. Het is waar dat veel mensen blijven hangen omdat het merk herkenning opwekt. Maar hoe hard Microsoft er ook aan trok, de naam was bezoedeld. De oplossing lag eigenlijk voor de hand: de naam laten vallen en helemaal opnieuw beginnen met een verse, open browser. Dit hoopt Microsoft nu te bereiken met de nieuwe browser die we hebben leren kennen als Edge. Wat gaat de nieuwe browser bieden om het grote leger Chrome- en Firefox-adepten binnen te halen? Microsoft mag ditmaal in ieder geval mobiel niet vergeten, zoals bij IE.

Er wordt nog gewerkt aan Edge, maar eind juli weten we hoe het resultaat is geworden. Dankzij de preview builds hebben we al een beeld gekregen van de richting. Laten we beginnen met de interface. Als je hebt gewerkt met Windows 8 en Windows Phone, dan weet je wel ongeveer wat je kunt verwachten: veel vierkante vormen en een flat design. Wat zit er onder de motorkap? Wat denk je van Cortana-integratie, een leesfunctie en webnotities. De stembediening blijft ongeveer gelijk aan die van de concurrentie. Een leesfunctie is handig, maar niet noodzakelijk. Wij vinden extensies en een correcte ondersteuning van de webstandaarden veel belangrijker. Over een paar weken weten we precies waar we aan toe zijn.

Even terug naar IE: zullen we de browser missen? Het antwoord van de designer en developers kennen we, maar op een paar diehard fans en de mensen die eraan gewerkt hebben, zal niemand om de browser malen. Wij gaan de browser niet missen, maar toch zullen veel mensen deze blijven gebruiken. Je moet ook even onthouden dat IE niet helemaal opgegeven wordt. Want er zijn ook nog bedrijven die niets anders kunnen gebruiken. Maar mensen, alsjeblieft, red je webdesigner en -developer en stop met het gebruik van IE.

Ontdek hier de laatste online marketing tips en trends!

The following two tabs change content below.
BeginOnline Internet Marketing, BeginOnline Internet Marketing is een ROI Driven Internet Marketing bureau dat is opgericht in 2009. Onze in-house ontwikkelde zoekmachineoptimalisatie technieken is de ideale voedingsbodem voor het opzetten en uitvoeren van effectieve online marketing campagnes. Dat realiseren wij al voor meer dan 300 klanten.