Googles toekomst: zijn backlinks van waarde?
Vraagt u zich ook wel eens af hoe het kan dat verschillende (nieuwe) bedrijven ineens hoog scoren in zoekmachines zoals Google. Wilt u weten hoe ook u dit voor elkaar kan krijgen? Lees dan vooral dit artikel.
Het belang van backlinks.
Het belang van backlinks en linkruil is bij lange na nog niet verdwenen. Vaak lees je op het internet dat het geen goed idee is backlinks aan te vragen bij een site die dit aanbiedt, of dat je geen link moet kopen omdat dit tegen de regels van Google is of dat je geen links moet ruilen. Dit alles zou je vindbaarheid negatief beïnvloeden. Goede content, daar scoor je mee.Wellicht zit hier een (kleine) kern van waarheid, maar zo dramatisch is het in werkelijkheid allemaal niet. Vergeet niet dat ook in deze verhalen, commerciële belangen een grote rol spelen. Google is een commercieel bedrijf dat natuurlijk veel liever ziet dat bedrijven veel geld besteden aan dure Google AdWords campagnes om zo uw bekendheid onder het grote publiek te vergroten. Dat betekent dat de kleine ondernemer, met een klein budget, het zeer moeilijk zal krijgen om bekendheid te verkrijgen. Dan kun je natuurlijk ook geld hiervoor gaan lenen en jezelf op extra kosten jagen, maar zodra je budget voor de Google AdWords campagne er doorheen is zal je site (in de meeste gevallen) ook niet meer te vinden zijn op de eerste tot en met de derde pagina in Google. En de realiteit is, de meeste mensen zoeken echt niet verder dan de eerste drie pagina’s wanneer ze op het internet op zoek zijn naar iets. Dan ben je weer terug bij af en als je niet genoeg omzet uit je campagne hebt gehaald om wederom een nieuwe op te zetten dan heb je dus mooi pech.
Something went wrong with the twitter. Please check your credentials and twitter username in the twitter settings.
De waarde van goede content.
De waarde van goede content wordt veelal drastisch overdreven. Natuurlijk is dit wel belangrijk, maar goede content alleen gaat er in 90% van de gevallen niet voor zorgen dat je bedrijf hoog eindigt in de zoekresultaten. Misschien heb je het zelf al ervaren met je eigen site. Je hebt content op je site geplaatst dat voldoet aan alle zoekmachineoptimalisatie eisen. De dichtheid van je zoekwoorden is precies goed en dus zou je, volgens de regels van Google, dus in ieder geval in de top 10 van de zoekresultaten moeten eindigen. Maar helaas… de realiteit is dat je site niet in de top 50 voorkomt. En in het ergste geval zelfs niet in de top 100. Je site mag wel online staan, je content mag dan wel goed zijn, maar omdat je laag in de zoekresultaten eindigt is het alsof je site niet bestaat. Helaas moet ik bekennen dat ik in het verleden meerdere van zulke sites heb gehad. Als je dan de guru’s, die op internet de regels van Google klakkeloos overnemen, vraagt hoe dit kan, dan halen ze hun schouders en hebben ze het antwoord niet, of ze reageren met: ‘Dan is je content vast nog niet goed genoeg’. En als ze de vraag te lastig vinden, laten ze verstek gaan.
Hoe zit het dan wel?
Het idee achter goede content (volgens Google) is dat als een website goede content bevat mensen deze met elkaar zullen delen. Zodoende zal je site bij veel mensen onder de aandacht komen, want goede informatie zal door iedereen gelezen worden! Toch? Dit is een mooi streven, maar de realiteit is dat slechts een enkeling het geluk heeft om op deze manier bekendheid te krijgen en zodoende hoger scoort in zoekmachines als Google. En hoe zit het dan met de overgrote meerderheid waarbij dit niet lukt? Is hun content dan niet goed genoeg? Je kunt je ook afvragen of Googles definitie van ‘goede content’ dezelfde is als dat van de grote massa. Als je kijkt naar de video’s en berichten die ‘viral’ gaan, dan gaan deze vaak over grappige dingen met huisdieren, leedvermaak, ernstige gebeurtenissen of historische momenten. Helaas kun je hier, als (serieuze) ondernemer, vaak weinig tot niets mee. Zelfs niet als je content aan de zoekmachineoptimalisatie voorwaarden voldoet die Google heeft gesteld. Daarom zal je op goede content alleen weinig kans maken om je concurrentie voorbij te streven. Dit alles maakt linkruil of backlinks dus nog steeds een krachtig middel om je website onder de aandacht te brengen en sterker nog, om hoog te scoren in de zoekmachines.
Linkruil werkt nog steeds prima om te zorgen dat je site hoog eindigt in de zoekmachines. Voor de meeste websites geldt dat het gaat om de combinatie van goede content en de links die je naar je site krijgt. Want het is wel zo dat als je content slecht is, je veel meer links nodig hebt om hoger te kunnen scoren, dan wanneer deze goed is. Je kan gerust een aantal zogenaamde AB linkruil aangaan, als je deze ook afwisselt met ABC linkruil. Wat betreft het kopen van links. De bots van Google herkennen echt niet het verschil tussen een link dat natuurlijk is ontstaan, omdat iemand je site waardeert en er daarom naar linkt, en een link dat is ontstaan omdat deze is gekocht. Hoe kunnen ze ook, want nergens staat bij de link vermeld dat hiervoor is betaald. De code voor een link kan maar op één manier gemaakt worden. En deze is voor een natuurlijke link exact gelijk aan die van een betaalde link. Mijn sites voor welke ik wel links heb geruild scoren tegenwoordig goed in Google, allen op de eerste pagina. Dat is voor mij het bewijs dat linkruil nog lang niet dood is en weldegelijk je resultaten in de zoekmachines ten goede komt. Ongeacht de informatie, die door bedrijven als Google en de mensen die dit klakkeloos overnemen, de wereld in zijn geholpen. Omdat ik mensen graag wil helpen om ook beter te scoren in Google, heb ook ik een artikel en link directory opgezet. Het heet Persberichten Publiceren. Je kunt hier een artikel schrijven met een gratis linkvermelding.
Laatste berichten van BeginOnline Internet Marketing (toon alles)
- CREËER content samen met je lezers - 19 april 2019
- Merken van de toekomst prikkelen & entertainen - 19 april 2019
- 7 Tips om van je blog een krachtig marketing wapen te maken - 14 januari 2019
- Nieuwe Google Update richt zich op afbeeldingen - 12 september 2018