Analytics gebruiken om UX te verbeteren

Analytics gebruiken om UX te verbeteren: Het kan nuttig zijn om naar de statistieken van je site te bekijken. Hiervoor wordt vaak Google Analytics gebruikt, maar kijk bijvoorbeeld ook eens naar het open source-alternatieven Piwik.

Weet wat je zoekt

De meeste programma's meten zo veel dat het verwarrend kan zijn. Zeker in het begin. Daarnaast moet je de gegevens altijd met een flinke korrel zout nemen. Wordt een pagina weinig bezocht? Aan de cijfers kun je niet zien of dat komt doordat hij moeilijk te vinden is, of omdat men de informatie niet interessant vindt - of door iets heel anders. De cijfers kunnen wel een nuttig hulpmiddel zijn. Een paar voorbeelden.

Wat hebben je bezoekers?

Zitten de meeste bezoekers achter een groot beeldscherm, of komen ze met hun mobieltje? En heb je veel bezoekers met verouderde browsers? Dit kan je helpen om prioriteiten te bepalen. Maar blijf kritisch! Weinig mobiele bezoekers? Misschien zitten er in je doelgroep inderdaad niet veel smartphone-gebruikers. Of is je site gewoon heel slecht bruikbaar op telefoons?

Waar zoeken ze op?

Heeft je site een zoekfunctie? Dan is het nuttig om te weten welke zoekwoorden daarin worden gebruikt. Als er vaak op een bepaalde term wordt gezocht kan dat betekenen dat die informatie via de navigatie moeilijk te bereiken is.

Heb je een webwinkel?

Bekijk de statistieken of er fases zijn in het bestelproces waar ongewoon veel mensen afhaken. Zo ja: begin daar om de conversies te verbeteren. Onderzoek bijvoorbeeld met echte proefpersonen waarom bestellingen hier worden afgebroken. Het meeste effect behaal je door kwantitatief en kwalitatief onderzoek te combineren.

Geld besparen

Zo'n test is een investering voor je opdrachtgever, maar onderzoek kan de opdrachtgever ook veel tijd en geld schelen. Onderzoek voorkomt namelijk verspilde moeite. Als je opdrachtgever bijvoorbeeld denkt dat haar webwinkel niet werkt omdat klanten met creditcards willen betalen, en jullie zien samen dat ze gewoon de 'bestel'-knop over het hoofd zien, dan kun je je eerst richten op dat probleem, in plaats van een dure en ingewikkelde creditcard-integratie te bouwen. Onderzoek voorkomt ook het uitrollen van dingen die nog niet goed uitgedacht zijn. Als je er in het prototype al achter komt dat de klanten het bestelproces niet snappen, dan kun je vrij eenvoudig het prototype aanpassen en opnieuw testen. Als je alles al volledig in de productieversie hebt gemaakt, met alle backends en dergelijke, zijn de kosten van veranderingen veel hoger.

User Experience: een mentaliteitsverandering

Door goed te kijken en te luisteren naar echte mensen kom je dichter bij de eindgebruiker en maak je een beter product. Je wordt gemotiveerder om je bezoekers een betere ervaring te geven. En je hebt een veel beter beeld van wat een goede ervaring nou is voor je doelgroep. Dus kom achter je bureau vandaan, neem je opdrachtgever mee, en kijk waar je mensen kunt helpen door gebruikerservaring te verbeteren. User Experience gaat over mensen. En mensen, daar raak je nooit op uitgekeken.

 

De kunst is om verder te denken dan je eigen referentiekader. Je moet je inleven in een ander

 

Ontdek hier de laatste online marketing tips en trends!

The following two tabs change content below.
BeginOnline Internet Marketing, BeginOnline Internet Marketing is een ROI Driven Internet Marketing bureau dat is opgericht in 2009. Onze in-house ontwikkelde zoekmachineoptimalisatie technieken is de ideale voedingsbodem voor het opzetten en uitvoeren van effectieve online marketing campagnes. Dat realiseren wij al voor meer dan 300 klanten.