Wat is AIDA-model? AIDA model voorbeeld en uitleg

Alles over het AIDA model!

Al aan het einde van de 19e eeuw definieerde St Elmo Lewis hoe reclame in elkaar moest zitten. Nu ruim een eeuw later, is daar eigenlijk weinig aan veranderd. Alles draait om de actie die wij als internet marketing bureau willen bewerkstelligen. Actie is de laatste fase in het AIDA-model.

Schrijven we een wervende tekst voor een website, dan willen we het liefst dat de lezer meteen de telefoon pakt en een product of dienst bestelt. Dat mag natuurlijk ook via een virtueel winkelwagentje. Maak je vlammend betoog op een weblog, dan wil je reacties. Die bewijzen immers dat jouw mening belangrijk is. En schrijf je een microblog van 140 tekens op Twitter, dan wil je toch vernemen dat dit gelezen is en gewaardeerd wordt. Kortom: je wilt actie van je lezer. Het AIDA-model beschrijft de weg naar de gewenste actie:

aida-model

  • Attention - Aandacht trekken
  • Interest - Interesse wekken
  • Desire - Zorgen dat de lezer iets wil hebben of ergens deel van uit wil maken (zoals een publieke discussie)
  • Action - Iets kopen, reageren, datgene doen wat de eigenaar van de website beoogt

AIDA-model Beeld en oneliner

Loopt een artikel bij de eerste fase - Attention - al mank, dan kun je de rest wel vergeten. In een wereld als internet, met tientallen tot honderden prikkels per minuut, is het niet eenvoudig om die Attention te krijgen. Alle registers moeten dus open. Maar sta wel eerst even stil bij de doelgroep. Kort door de bocht: Attention krijg je met een goede kop boven het artikel en beeld. Zonder beeld geen aandacht. Een veelzeggende foto doet wonderen, evenals een perfecte oneliner.

AIDA-model - kern van de zaak

Heb je de aandacht van de lezer eenmaal getrokken, bedenk dan dat je deze ook net zo snel weer verliest. Je hebt dus niet alinea's de tijd tijd om rustig op te bouwen tot de kern van de zaak (tenzij de lezer al een groot fan van je schrijfsel is). Je moet meteen in de eerste alinea, bij voorkeur in de eerste zin, tot de kern van de zaak doordringen.

AIDA-mode - De belofte

In deze fase is het doen van een belofte een handig middel. Dat kan de belofte van een voordeeltje zijn, maar ook de belofte dat de lezer verderop in het artikel iets tegenkomt wat hij niet mag missen. Dat laatste moet dan wel bijzonder zijn.

AIDA-model - Begeerte

Is de lezer zo volhardend dat deze de eerste alinea tot zich heeft genomen, dan zul je hem (of haar natuurlijk) moeten inpakken. Je moet ervoor zorgen dat hij zich herkent in hetgeen je te melden hebt. Bij een weblog over een discutabel onderwerp kun je de lezer ook choqueren of schofferen, opdat hij wel moet ingrijpen met een reactie. Ook hier geldt net als bij de vorige twee fasen: de doelgroep bepaalt wat je kunt doen. Schrijf je een review voor een webshop, dan appelleer je bijvoorbeeld aan de geneugten die de lezer met het product zal ondervinden.

AIDA-model - Actie, harde actie

Vreemd genoeg laten veel commerciële websites, en ook veel weblogs, het in deze laatste fase alsnog afweten. Niets is zo fnuikend voor de lezer als het onvermogen om tot actie over te gaan. Zo zijn er weblogs zonder reactiemogelijkheid, weblogs waarbij eerst een registratieprocedure doorlopen moet worden om te kunnen reageren, websites met alleen een mailadres maar zonder telefoonnummer of terugbelknop. Erger nog zijn weblogs die ingezonden reacties modereren alvorens ze te plaatsen, waardoor een reactie niet meteen op de website te zien is, maar pas als de redacteur er tijd voor heeft gemaakt. Een lezer doet moeite om te reageren, maar moet een onbekende tijd wachten op plaatsing. Tegen de tijd van plaatsing is de lezer het hele stuk vergeten, maar de nasmaak blijft hangen. Weer een lezer kwijt

The following two tabs change content below.
BeginOnline Internet Marketing, BeginOnline Internet Marketing is een ROI Driven Internet Marketing bureau dat is opgericht in 2009. Onze in-house ontwikkelde zoekmachineoptimalisatie technieken is de ideale voedingsbodem voor het opzetten en uitvoeren van effectieve online marketing campagnes. Dat realiseren wij al voor meer dan 300 klanten.