Steeds meer B2B-marketeers willen marketing automation gebruiken

Marketing automation is een trend waar steeds meer marketeers en B2B-organisaties zich mee bezig houden. Inmiddels zijn er tientallen artikelen over gepubliceerd. Even zoeken op Google wijst uit dat je binnen 43 seconden 6300000 zoekresultaten hebt. Genoeg stof om je in te verdiepen dus.

Marketing automation onder bedrijven

Marketing automation is dus helemaal hip. Desondanks wordt het nog door relatief weinig bedrijven gebruikt. Het B2B Marketing Trendrapport deed er in opdracht van Platform Innovatie in Marketing en Blinker eens onderzoek naar. Bij slechts een op de vier respondenten is er in het bedrijf sprake van marketing automation. Het aantal van 25 procent neemt in nabije toekomst waarschijnlijk snel toe. Bijna de helft van de marketeers wil marketing automation uiteindelijk gaan implementeren binnen het bedrijf.

De opmars van marketing automation

Marketing automation is nog relatief nieuw. Omdat het nog in de kinderschoenen staat, bevinden veel marketeers zich nog in een oriënterende fase. Ze willen het pas gaan gebruiken wanneer ze weten van de hoed en de rand. Wel is het automatiseren van marketingtaken en processen op dit moment in opmars. Gezien het aantal artikelen dat over dit onderwerp verschijnt is het een veelbesproken onderwerp. Marketeers houden zich er dus zeker mee bezig.

Marketingprocessen optimaliseren en verbeteren

Bij marketing automation komt veel kijken. Het is namelijk veel meer dan alleen het aanschaffen van software. Zo zul je als marketeer goed moeten kijken naar de huidige marketingprocessen. Alleen op die manier kun je ze uiteindelijk optimaliseren. Pas na het verbeteren van de marketingprocessen is het tijd voor automatisering. Ook is het belangrijk om goed samen te werken met de sales afdeling. Zo moet het bijvoorbeeld duidelijk zijn welke leads er gebruikt gaan worden om de omzetdoelstellingen te halen. Ook het gedrag van klanten vereist veel analyse. De vraag is hoe je de klant ervan overtuigd om juist naar jouw bedrijf toe te komen. Het helpt enorm als je weet welke informatie en content ze precies nodig hebben om met jouw zaken te willen doen.

 

Contentmarketing is essentieel

Contentmarketing is essentieel om leads aan te trekken. Zonder een juiste contentmarketingstrategie wordt het uitvoeren van marketing automation een flinke uitdaging, en misschien wel onmogelijk. Het onderzoek van B2B Marketing Trendrapport staaft het belang van content marketing. 70 procent van de marketeers vindt contentmarketing voor het jaar 2017 en 2018 namelijk zeer belangrijk. Een aanzienlijk percentage geeft toe het te willen gebruiken.

Leads als voornaamste reden

Leadgarantie vormt voor veel B2B-marketeers de belangrijkste reden om content te ontwikkelen. 82 procent van de respondenten ontwikkelt er zelfs specifiek bepaalde content voor. 38 procent geeft bovendien aan dat ze marketing automation vooral gebruiken voor de lead generatie. Hetzelfde geldt voor marketeers die de komende jaren aan de slag willen met marketing automation. Het moge duidelijk zijn dat leads ontzettend belangrijk zijn voor B2B-marketeers. Sterker nog, ongeveer 46 procent wordt zelfs afgerekend op te weinig leads.

Gekwalificeerde leads

Marketing automation kan eraan bijdragen dat je als marketeer meer gekwalificeerde leads hebt. Voor de 46 procent die er anders op wordt afgerekend is het bijna essentieel. B2B marketeers zijn altijd bezig met nieuwe klanten en een hogere omzet. Mede door de komst van het internet is de rol van sales steeds kleiner geworden. Bovendien zijn potentiële klanten beter op de hoogte dan ooit. Marketeers moeten ervoor zorgen dat de content gemakkelijk te vinden en altijd beschikbaar is. Pas later in het aankoopproces is de sales afdeling aan zet.

Something went wrong with the twitter. Please check your credentials and twitter username in the twitter settings.

The following two tabs change content below.
BeginOnline Internet Marketing, BeginOnline Internet Marketing is een ROI Driven Internet Marketing bureau dat is opgericht in 2009. Onze in-house ontwikkelde zoekmachineoptimalisatie technieken is de ideale voedingsbodem voor het opzetten en uitvoeren van effectieve online marketing campagnes. Dat realiseren wij al voor meer dan 300 klanten.