Zo maak je van content mapping een groot succes

Het succes van een bedrijf hangt voor een belangrijk deel af van een goede content marketing strategie. Daarmee haal je immers klanten binnen. Helaas werkt contentmarketing in de praktijk niet altijd honderd procent. De concurrentie is dan ook moordend. Gemiddeld verschijnen er elke dag een paar miljoen blogposts, waardoor het lastig is om op te vallen. Hoe verbeter je het effect van je content met content mapping?

Content Mapping: Online koopgedrag onderzoeken

Duizenden mensen zijn dagelijks online aan het winkelen. Hoewel de behoeftes en het koopgedrag onder consumenten van elkaar verschilt, letten zij bij het online aankoopproces altijd op content. Hun beslissing om iets te kopen hangt er voor een belangrijk deel van af. Maar hoe zorg je er nu voor dat de content die je maakt gevonden, gelezen én geliket wordt? Ten eerste is het belangrijk om te bedenken wat de doelgroep nu echt nodig heeft. De essentiële factor daarbij heet ‘content mapping’. Bij deze een aantal tips hoe je dit toepast.

Content Mapping: De eerste stap naar succesvolle content mapping

Vandaag de dag willen mensen eerst informatie voordat ze iets kopen. Mooie praatjes en slogans om ze te overtuigen is allang niet meer voldoende. Tijd om content mapping uit de kast te halen. Hierbij dient je content overeen te komen met de informatiebehoeften van de klant tijdens het kopen. De consument wordt ook wel ‘buyer persona’ genoemd. Er is onderzoek voor nodig om erachter te komen wat de behoeftes van je consument zijn. Verdiep je dan ook in de kenmerken van potentiële kopers, wat hen drijft en waarom ze iets kopen. Ook is het belangrijk om uit te vinden naar welke informatie ze online zoeken, en welke criteria ze gebruiken om uiteindelijk de knoop door te hakken.

Content Mapping: Onderzoek onder B2B-marketeers

Amerikaanse onderzoekers vroegen onlangs aan b2b-marketeers wat hun visie is op content en de behoeften van de consument. Maar liefst 48 procent van de marketeers stelde dat de leadgeneratie niet aan de moderne eisen van content kan voldoen. Tot grote ontevredenheid van de meeste B2B-marketeers sluit de inhoud meestal onvoldoende aan bij de behoeften van de doelgroep. Er zijn een paar manieren om je content strategie te verbeteren. Daarmee voorkom je dat je dezelfde fout maakt.

Content Mapping: Verdiep je in de buyer persona

Bij het opzetten van een goede content strategie is het essentieel om de buyer persona te begrijpen. Sterker nog, gedegen onderzoek vormt de basis van content mapping. Het leren kennen van de consument neemt veel tijd in beslag. Je zult de potentiële klant bijvoorbeeld moeten benaderen om hun koopgedrag duidelijk voor ogen te krijgen. Het zijn echter inzichten die van je contentstrategie een succes maken. Na het onderzoek kun je ontzettend veel met deze kennis doen.

Content Mapping: Vragen bedenken voor je onderzoek

Inmiddels zijn er enkele technieken beschikbaar die je helpen bij dit diepgaande onderzoek, waaronder Adele Revella en Tony Zambito. Je kunt deze theorieën het beste toepassen in combinatie een onderzoek naar klanten en leads. Bedenk vragen en antwoorden die het geraamte van je onderzoek vormen. Verwerk in je content onderzoek onder andere de volgende vragen:

  • Drijfveren: Wie zijn de klanten en wat drijft ze? Onderzoek onder andere waar ze graag over lezen, en welke informatiebronnen ze gebruiken
  • Aanleiding: Waarom zochten klanten naar bepaalde informatie over jouw product of dienst, en met welke keywords? Wat was hun eerste indruk?
  • Besliscriteria: Welke criteria hanteerden de buyers om voor jouw product of dienst te kiezen?
  • Verloren leads: Waarom kiezen mensen niet voor jou, maar voor iemand anders? Misschien kun je bepaalde zaken aanpassen zodat de keuze de volgende keer op jou valt
  • Vergelijkingen: Welke andere aanbieders werden ook door de klanten bekeken en vergeleken? Welke criteria hanteerden ze bij de vergelijking?
  • Koopproces: Hoe lang duurde het uiteindelijk om een product te kopen?

 

Content Mapping: Zorg voor de juiste structuur

Na het opstellen van de vragen en het afnemen van de interviews dien je alle informatie te structuren. Hopelijk vind je snel de rode draad van het aankoopgedrag. Zonder deze cruciale informatie kun je namelijk geen goede content strategie opzetten. De grootte van het onderzoek is afhankelijk van het product dat je wilt implementeren. Hoe dan ook is het voor het vinden van de essentie praktisch om het aankoopproces in verschillende fases op te delen. Ook dien je precies te beschrijven wat er gebeurt. In elke fase van het onderzoek beschrijf je wat de koper precies doet, en welke zoektermen hij of zij invoert. Vervolgens pas je de content daar op aan.

Content Mapping: Brainstorm met elkaar

Na het eerste deel van het onderzoek te hebben afgerond, heb je als het goed is al een idee wat de consument wil. Wellicht heb je al een paar ideeën voor content op papier gezet. Vervolgens is het tijd om te gaan brainstormen over content mapping. Haal met een team van mensen uit verschillende disciplines al je creativiteit uit de kast. Haal daarbij de informatie over de aankoopfasen erbij en bedenk met elkaar ideeën die passen bij het koopgedrag en de voorkeuren van de buyer persona. Het is belangrijk dat er wat betreft ideeën genoeg variatie is. Bedenk dan ook content die betrekking heeft op zowel gevoel als op rationele gedachten.

Content Mapping: Kwantitatief onderzoek is ook belangrijk

De voorkeuren van je doelgroep in kaart brengen is zeer belangrijk voor de contentstrategie, maar niet voldoende. Zo is het belangrijk om het onderzoek aan te vullen met kwantitatieve gegevens. Inmiddels weet je op welke zoekwoorden je product of dienst vaak gevonden wordt. Deze lopen sterk uiteen. Om een compleet beeld te krijgen dien je uit te zoeken of de zoekwoorden overeenkomen met het zoekvolume van je site. Daarvoor kun je diverse programma’s gebruiken, zoals Google Analytics en zogeheten ‘keywordtools’ als Soovle en Google Keywoord Tool. Ook handig is het feit dat je misschien synoniemen ontdekt van bepaalde zoekwoorden. Deze kun je eventueel ook verwerken in de content..

Content Mapping: De knoop doorhakken

Een sterke contentstrategie is ook een kwestie van de juiste keuzes maken. Zo is het onmogelijk om alle content te schrijven. Na het verzamelen van alle ideeën zul je bepaalde knopen moet doorhakken. Bedenk welke content prioriteit heeft. Het lezersgemak, kosten en het effect op de buyer spelen daarbij een rol. Sommige blogs en teksten kosten minder geld en moeite, maar beïnvloeden de koper minder. Je kunt het beste een scorekaart aanmaken. Daarmee zie je meteen welke content goed scoort, en maak je keuzes op basis van prioriteiten.

Content Mapping: De weg naar succes

Met het bovenstaande stappenplan maak je van elke contentstrategie een succes. Het bereiken van klanten is het meest effectief wanneer je de juiste structuur aanbrengt in je contentstrategie. Met een duidelijk plan en proces bereik je absoluut succes.

 

 

The following two tabs change content below.
BeginOnline Internet Marketing, BeginOnline Internet Marketing is een ROI Driven Internet Marketing bureau dat is opgericht in 2009. Onze in-house ontwikkelde zoekmachineoptimalisatie technieken is de ideale voedingsbodem voor het opzetten en uitvoeren van effectieve online marketing campagnes. Dat realiseren wij al voor meer dan 300 klanten.