WhatsApp is zeer populair in Nederland. Vandaag de dag gebruiken 9,4 miljoen Nederlanders het sociale mediaplatform. Ongeveer 7 miljoen mensen houden dagelijks hun berichtjes bij. WhatsApp is niet alleen uiterst geschikt voor persoonlijk gebruik. Je kunt het namelijk ook inzetten als marktonderzoeker. Ook gemeentes, bedrijven en organisaties maken er volop gebruik van.
WhatsApp gebruiken als marktonderzoeker
WhatsApp is net als Facebook, Twitter en Linkedin niet meer weg te denken uit de online wereld. Marktonderzoekers maken er volop gebruik van om meer klanten te bereiken. Naar schatting wordt 40 procent van de WhatsApp berichten gebruikt voor zakelijke doeleinden. Toch is het niet gemakkelijk om inzicht te verkrijgen in je klanten. Alle berichten die worden verstuurd zijn namelijk versleuteld met de zogeheten ‘end-to-end’ encryptie. De privacy van gebruikers is zo gewaarborgd. Meekijken als marktonderzoeker is daardoor echter onmogelijk. Om toch klanten te bereiken moet je ervoor zorgen dat ze berichtjes sturen naar jouw bedrijf. Geef ze bijvoorbeeld de mogelijkheid om vragen te stellen. Op die manier kun je mensen namelijk persoonlijk gaan benaderen. Zij sturen jou een vraag, en jij kunt er vervolgens een terugstellen.
Effectief WhatsApp inzetten
Door mensen naar hun mening te vragen begint het marktonderzoek te lopen. Wel dient het initiatief vanuit de klant zelf te komen. Hij of zij moet dus eerst een openingsbericht naar jou sturen. Stuur vooral niet andersom een berichtje, omdat je daarmee de kans loopt geblokkeerd te worden voor ‘spam’. Daarnaast dien je ervoor te zorgen dat de vragen op WhatsApp beperkt blijven. Mensen moeten zich namelijk niet beginnen te ergeren. Bied eventueel de mogelijkheid om te reageren met een foto of video. Dit houdt het contact namelijk laagdrempelig.
WhatsApp Openbaarvervoerbedrijf
Het openbaarvervoerbedrijf RET is een goed voorbeeld van een bedrijf dat marktonderzoek gebruikte op WhatsApp. Op een evenement stuurden medewerkers alle bezoekers een WhatsApp met de vraag wat ze van het evenement verwachtten. Een uur voordat het evenement begon stuurde het bedrijf nogmaals een appje met de vraag of de bezoeker een foto wilde maken van hun OV-ervaring. Vervolgens liet het bedrijf ’s avonds alle resultaten zien. Op deze manier zorgt WhatsApp voor optimale klantbeleving.
WhatsApp Mening van respondenten
Mensen vinden het over het algemeen fijn om hun mening te geven. Zodoende kun je als bedrijf tijdens een evenement bijvoorbeeld ook een WhatsApp vraag stellen waar men over kan discussiëren. Dit gebeurt overigens anoniem. Het fenomeen wordt ook wel een ‘anonieme twitterwall’ genoemd. In het verleden stelde de kinderopvangorganisatie Smallsteps bijvoorbeeld de vraag wat men van het nieuwe bedrijfslogo vond. De reacties stroomden werkelijk binnen.
WhatsApp Tevredenheidsonderzoek onder medewerkers
WhatsApp is dus een zeer geschikt middel voor marktonderzoek, mits je het goed toepast. Als bedrijf kun je er zowel klanten als medewerkers mee bereiken. Zo houdt verzekeringsadviseur Meeús elke week een tevredenheidsonderzoek onder medewerkers. Elke vrijdag ontvangen ze een appje met de vraag wat ze van de week vonden. Binnen een paar dagen zijn alle resultaten binnen.