Tips om te starten met een mobielvriendelijke website

Inmiddels kunnen we ons geen wereld meer voorstellen zonder mobiele telefoons. Ook zoekmachine Google beseft de impact die mobiele telefoons hebben op onze maatschappij. Zo worden websites steeds vaker bezocht via de smartphone. Zodoende heeft Google besloten om websites die mobielvriendelijk zijn te belonen. Waar moet je beginnen als je nog geen mobiele website hebt?

Mobielvriendelijke website maken

Tegenwoordig is het haast noodzakelijk om een website mobielvriendelijk te maken. Google beloont het namelijk met een hogere plek in de zoekresultaten. Er zijn verschillende manieren waarop je een website geschikt kunt maken voor de mobiele telefoon. Denk onder andere aan responsive design, maar ook afzonderlijke URL’s en dynamische weergave. Voor een succesvolle mobiele website dien je aan een aantal strenge eisen te voldoen. Het is niet voldoende om alleen een responsive design te hebben. Zo dienen de titelementen meer uit elkaar te staan, en moet de website een juiste lettergrootte gebruiken.

Tips en testjes

Het is handig om een aantal testjes uit te voeren, zodat je zeker weet dat de website aan alle strenge eisen van Google voldoet. Op het wereldwijde web vind je diverse handleidingen om je kennis bij te spijkeren. Daarnaast zou je een aantal testen kunnen doen zoals de mobiel-vriendelijkheid test en een mobielvriendelijkheidsprogramma waarbij onder andere wordt gekeken naar de snelheid van je site. Google zelf geeft ook een aantal handige tips aan websitemakers. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Google Search Console, en misschien leer je nog iets nieuws.

Ranking op basis van zoekresultaten

Hou bij het maken van een mobielvriendelijke website een aantal zaken in je achterhoofd. Zo wordt je site alleen gerankt op basis van zoekresultaten op je mobiele telefoon. Deze staat dus los van de zoekresultaten voor de desktop. Het maakt daarbij niet uit of een website een responsive design heeft. Is je site wel geschikt voor op de mobiel, zorg er dan voor dat het goed laadt en er perfect uitziet. Op die manier blijven bezoekers namelijk langer hangen.

 

Rich Cards

Google voert regelmatig een aantal wijzigingen door wat betreft zoekmachine resultaten. Zo krijgt het vinden van je website via de smartphone steeds meer aandacht. Daarnaast vind je bij enkele zoekresultaten meer gegevens dan tekst alleen. Bij recepten in het Engels vind je nu bijvoorbeeld ook extra onderdelen als een afbeelding van een recept, de tijd om het te bereiden, de gemiddelde beoordeling en de hoeveelheid categorieën. Daardoor laat de mobiele telefoon een iets ander zoekresultaat zien dan de gewone computer. De informatie en plaatjes die je te zien krijgt worden in het Engels ook wel aangeduid als ‘rich cards’.

Nederlandse Google

Overigens is het verschil tussen de Engelstalige desktop en de smartphone nog niet in de Nederlandse Google te zien. Waarschijnlijk kun je dit in de toekomst wel verwachten. Denk daarbij aan recepten, maar bijvoorbeeld ook films. Google zal de ‘rich cards’ de komende jaren waarschijnlijk gaan uitbouwen, in combinatie met Google AMP. Deze laatste term staat voor ‘Accelerated Mobile Pages’.

Something went wrong with the twitter. Please check your credentials and twitter username in the twitter settings.

The following two tabs change content below.
BeginOnline Internet Marketing, BeginOnline Internet Marketing is een ROI Driven Internet Marketing bureau dat is opgericht in 2009. Onze in-house ontwikkelde zoekmachineoptimalisatie technieken is de ideale voedingsbodem voor het opzetten en uitvoeren van effectieve online marketing campagnes. Dat realiseren wij al voor meer dan 300 klanten.