Kijk om je heen, leer van anderen en zorg ervoor dat je niet opnieuw het wiel gaat uitvinden

Tegen wie neem je het op?

Je geeft misschien  niks om je concurrentie, of misschien heb je wel het geluk de eerste in je markt te zijn, maar meestal is het belangrijk om te weten tegen wie we het opnemen. Waarom? Je wilt natuurlijk niet de rest nadoen. Je wilt opvallen, daarom hou je in de gaten wat anderen doen. Ontdek  hoe zij te werk gaan en welke regels je kunt ontdekken. Gebruik dit om creatiever te zijn en gebruik die regels als opstap voor je eigen inspiratie. Bekijk hoe je concurrentie zich positioneert. Wat is het unieke dat zij bieden? Op wie richten zij zich? Zijn dat dezelfde mensen als waar jij je op richt? Wat is hun toon? Wat is hun prijsklasse? En misschien wel het belangrijkste: wat is hun serviceniveau? Indien mogelijk: word een klant. Ervaar hun service, kwaliteit en waarde. Wanneer je je eigen geld uitgeeft en een bepaald niveau daarvoor verwacht, zie je al snel de problemen die misschien ook voor anderen gelden. Als je geen klant kunt worden, kies je een top tien (of zoveel je wilt) van concurrenten en maak je een eenvoudig overzicht van sterke en zwakke plekken die je kunt vinden, liggen daar mogelijkheden voor jou.

Het is ook nuttig om van elke concurrent te bepalen wat hun belangrijkste boodschap is en hoe die zich tot elkaar verhouden. Neem bijvoorbeeld auto's: Volvo richt zich altijd op veiligheid, Alfa Romeo op design en Skoda op waar voor je geld.

 

Volvo richt zich altijd op veiligheid, Alfa Romeo op design en Skoda op waar voor je geld.

 

Wat maakt jou anders?

Waar sta jij om bekend? Als je eenmaal weet wat je concurrenten over zichzelf zeggen, helpt dit je om je eigen niche te vinden. Wat heb jij te bieden dat anderen niet hebben, of wat kun jij beter? Dit moet uit je Waarom komen. Ga daar dus terug naartoe. In het geval van architecten van eerder zouden zij kunnen spreken over hun passie voor de omgeving en hoe hun werk voortvloeit uit het ontwerp van de natuur. Wanneer je je eigen doel begrijpt, en waarom je doet wat je doet, ben je van nature anders. Net zoals alle individuen uniek zijn, zal je natuurlijke aanpak doorschijnen. Het is aan jou om dit te ontdekken en te benutten.

Wees nuttig

Het is in de markt van tegenwoordig niet genoeg om slechts een kloon te zijn van anderen merken. Bied iets nieuws en origineels. erken als Warby Parker doneren aan goede doelen elke keer wanneer er een aankoop wordt gedaan. Dat is meer dan marketing, dat is een merk met betekenis.

Wat is jou verhaal?

Dit hoeft niet per se in woorden te zijn. Merken zijn lastig te definiëren, ze draaien om gevoel. Probeer jezelf te vragen: hoe wil je dat men zich voelt? Neem de Aldi bijvoorbeeld. Zij doen hetzelfde als Albert Heijn - in principe zijn het beide supermarkten. Ze hebben beide winkels waar je een karretje voortduwt en bij de kassa betaalt. Ze bieden beide een brede selectie producten en merken en ze hebben allebei een blauwe huisstijl. Wat heeft Albert Heijn meer te bieden dan Aldi?Hoe voel je je wanneer je een Albert Heijn binnenloopt en wat voel je je wanneer je een Aldi bezoekt? Vind je kernboodschap en hou je eraan. Blijf op hetzelfde pad en wijk daar niet vanaf. Je kunt het verhaal op veel verschillende manieren vertellen, maar het moet hetzelfde verhaal zijn. Klanten zullen je merk en uitstraling herkennen, of het nu draait om kwaliteit, design, omgeving of filantropie.

Vijf overwegingen  voor je merk

Opfrisbeurt

Fris je merk elk jaar op. de meeste merken doen dit elke drie tot vijf jaar, maar consumenten gaan zo snel dat je het niet meer kunt veroorloven om te lang hetzelfde te zijn.

Social Media

Love it or hate it, maar 72% van alle internetgebruikers is actief op de socialmediakanalen. Denk dus goed na over hoe je relevant kunt zijn op socialgebied.

Zoeken

Onderzoek start voor 48% van de mensen met een zoekopdracht. Goede content doet veel, maar wees specifiek. Praat over wat er toe doet en betrek je publiek op een relevante manier. Praat niet alleen over zaken waar jij over wilt praten.

eCommerce

Nederland (15+) hebben in 2014 gezamenlijk 13,96 miljard euro (inclusief BTW) uitgegeven aan online aankopen. In 2010 was dit nog 8,2 miljard euro

Mobiel browsen

Mobiel internetgebruik heeft desktop ingehaald en het verschil wordt alleen maar groter. Nu Google overstag is en alles inzet op mobiel, kun je echt niet meer achterblijven.

The following two tabs change content below.
BeginOnline Internet Marketing, BeginOnline Internet Marketing is een ROI Driven Internet Marketing bureau dat is opgericht in 2009. Onze in-house ontwikkelde zoekmachineoptimalisatie technieken is de ideale voedingsbodem voor het opzetten en uitvoeren van effectieve online marketing campagnes. Dat realiseren wij al voor meer dan 300 klanten.