Wat is het verband tussen sociale media en zoekmachineoptimalisatie?
Ambiente vindbaarheid (ambient findability) of gewoon sociale media inzetten waarvoor ze bedoeld zijn? Online netwerken? Het delen van content, in de breedste zin van het woord, met gelijkgestemden? Maar welke keuzes maak je nu als je je hierin gaat verdiepen? En waarom heeft zoekmachineoptimalisatie nu eigenlijk veel te maken met sociale media? Ik licht een tipje van de sluier op door aan de hand van en voorbeeld te laten zien hoe je sociale media kunt inzetten voor je vindbaarheid.
Hoe krijg je het meeste rendement van een resultaatpagina van een zoekmachine? Als men de meeste heeft om jouw resultaat te zien. Daarom doet iedereen zijn best om die felbegeerde nummer-1-positie te bereiken. Maar stel je voor dat je behalve nummer 1 ook nummer 2 en nummer 3 kunt beheren door bijvoorbeeld een LinkedIn-pagina en een Twitter profiel? Hoe groot is de kans dat men op die zoekterm bij jouw website uitkomt? Precies: die kans is flink vergroot. Het makkelijkste en meest logische is om te beginnen met je eigen merknaam, om vervolgens pogingen te wagen op een zoekterm die belangrijk is voor jouw product of dienst.
Natuurlijk is dit niet de heilige graal en zijn er verschillende manieren om dit te bereiken, maar het is wel erg handig voor je zogenoemde brand protection of 'reputatiemanagement'. Dat wil zeggen dat je een (vals) gevoel van controle hebt over wat mensen zien van je merk. Juist door mensen meer kans te geven op contact met jouw merk en product, kun je goed met ze in discussie gaan als ze hier behoefte aan hebben.
Het voordeel van allerlei sociale kanalen is de enorme laagdrempeligheid om met geïnteresseerde in contact te komen. We zijn ons allemaal bewust van de eigenschappen van de verschillende media. Op Twitter kun je elkaar volgen, op Facebook zitten je vrienden, je collega's zitten op LinkedIn. Via e-mail verwacht je antwoord binnen 48 uur, maar als je belt verwacht je dat iemand binnen drie keer overgaande telefoon opneemt. Als je Twittert reken je direct op antwoord en via Facebook spreek je ze op de eerst volgende verjaardag wel aan op hun gedrag.
Zoals je merk heb ik verschillende verwachtingspatronen uiteengezet. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor de tone of voice van je boodschap. Deze kan heel amicaal zijn, wat terughoudend of domweg corporate. Blogs bieden de mogelijkheid om artikelen te schrijven die daadwerkelijk blijven, terwijl Twitter berichten erg persoonlijk zijn en jouw organisatie een menselijk karakter geven.
- Don't: als avatar je bedrijfslogo nemen, niemand praat graag tegen een logo. Het gaat om de mens
- Do: maak je profiel persoonlijk, maar wees duidelijk over de plek die jij in de organisatie hebt en waaraan je eventueel gelieerd bent. Transparantie is de sleutel.
Via Facebook blijf je op de hoogte van wat je vrienden doen. Door af en toe interesse te tonen en eens wat door te vragen - of doordat je merkt dat je dezelfde hobby hebt - krijg je een vertrouwensband met deze vrienden en kennissen. Dus als jij een artikel schrijft op je blog of een product wilt lanceren, zou het best eens kunnen zijn dat je sociale krijg dit voor je wilt promoten. Zeker als je dat ook al eens voor hen gedaan hebt. Dit is een groot bijkomend voordeel en de kans dat jouw artikel of website hierdoor goed gevonden wordt, neemt met elke promotie toe.
- Don't: vraag niet te veel en te vaak en val mensen er vooral niet mee lastig
- Do: zorg dat wat je promoot ook daadwerkelijk kwaliteit biedt voor diegenen die het verder kunnen promoten. Het hoeft natuurlijk van jezelf te zijn, als het maar interessant is voor je doelgroep.